Zástěra s.r.o.

zakázková výroba nábytku

Medoviny

Stáčení medovinyMedovina patří mezi nejstarší alkoholické nápoje. Vznikla pravděpodobně neúmyslným zkvašením medového roztoku. V průběhu staletí se poté proces kvašení usměrňoval a my Vám dnes nabízíme Vratislavickou medovinu, kterou vyrábíme technologií vaření a zastudena. Medovina vyráběná zastudena si zachovává všechny původní látky medu, vařená medovina je plnější chuti. Medovinu vyrábíme pomocí ušlechtilých kvasinek bez dodatečného dolihování a doslazování cukry. Některé šarže medoviny jsou produkovány s příchutí bylin. Ke konzumaci doporučujeme jak chlazenou medovinu, tak k večernímu posezení medovinu o pokojové teplotě nebo pro zahřátí medovinu teplou 60 °C s plátkem citronu.

Námi produkované medoviny jsou sladší chuti se zbytkovým obsahem cukru v rozmezí 16-24 cukerných stupňů. Na trh uvádíme balení 0,5 l. Případné sedimenty na dně obalu jsou pozůstatky kvasných procesů a nemají negativní vliv na trvanlivost a chuť obsahu.

Technologie výroby medoviny spočívá v přirozeném zkvašení cukru. Dodávané kvasinky za svou potravu přijímají cukry a přeměňují je v alkohol v orientačním poměru 2 : 1 (tzn. dva stupně cukernatosti : jedno procento alkoholu). Pokud je medný roztok namíchán o slabé cukerné hodnotě při vysokém alkoholovém potenciálu použitých kvasinek, je výsledkem suchá medovina. Pro dosažení sladších chutí je zapotřebí použít medný roztok o takovém potenciálu, aby po vykvašení v objemu zůstalo relativně vysoké množství cukru. Po vykvašení, které probíhá při teplotě vyšší než 18 °C a trvá 2-6 týdnů, medovina po prvním stáčení kalu dále zraje. Medovina pro své další zrání potřebuje čas cca 6 měsíců. Poté je podruhé stáčena a případně balena do expedičních obalů.

© Miloš Zástěra 2018, created by Dominik Fišer