Zástěra s.r.o.

zakázková výroba nábytku

Medy

Med akátovýNa trh dodáváme nejčastěji balení o obsahu 720 ml (resp. 950 g). V nabídce máme běžně medy dělené do dvou základních kategorií – květovémedovicové. Květové medy nabízíme v přírodní podobě a u některých druhů i v pastovaném provedení. Pokud to snůškové podmínky dané sezóny umožňují, produkujeme med řepkový, lipový, květový smíšený, kaštanový, akátový, slunečnicový, malinový s ostružinovým, medovicový, svazenkový, květový se skořicí a květový se zázvorem, popřípadě další druhy a jejich kombinace. Medy plníme na poloautomatickém plnícím stroji, díky jemuž garantujeme množství obsahu. Kvalitu medu sledujeme digitálním refraktometrem japonské výroby a garantujeme obsah vody pod normami legislativy ČR a EU (legislativa EU povoluje 20% a norma Český med 18% obsahu vody v medu). Distribuci a prodej medu realizujeme v režimu Prodej ze dvora. U některých druhových medů provádíme jejich pastování z důvodu zjemnění chuti a zajištění trvalé pastové konzistence, která je ve srovnání se zkrystalizovaným medem uživatelsky přívětivější.

Med je látka přírodního charakteru. Jako produkt včel, které sbírají nektar ze stromů, keřů, bylin a květin. Po přinesení nektaru v medném váčku do úlu a přidání výměšků hltanových žláz je med po odpaření přebytečné vody zakonzervován a zavíčkován pro pozdější použití.

  • Květový med – zde je výchozí surovinou nektar z květů.
  • Medovicový med – zvaný lesní – zde je výchozí surovinou odpad producentů medovic (mšic,…).
  • Pastovaný med – jde o mechanickou úpravu květových medů, která spočívá v mechanickém promíchávání právě krystalizujícího medu, to má za následek rozbití krystalků a dosažení známé pastové konzistence. Napastování medu lze znehodnotit zahřáním na 45 °C. Při pastování se do medu nepřidávají žádné látky.
  • Smíšený med – jde o med, kde není možno jednoznačně určit původ nektaru – barvu, vůní, konzistenci.

Krystalizace je projevem kvality medu. Do tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést šetrným zahřátím ve vodní lázni do teploty 45 °C.

© Miloš Zástěra 2024, created by Dominik Fišer