Zástěra s.r.o.

zakázková výroba nábytku

Propolisová tinktura

Propolis je produkt přírodního charakteru, který sbírají nejstarší včely z poupat a větviček stromů a bylin. Do úlů přinesený polotovar je obohacen trávícím enzymem a prochází mléčnou fermentací v trávicím ústrojí včel. Vzhledem k vynikajícím antibakteriálním a dezinfekčním vlastnostem včely takto upravenou směs používají k mumifikaci vetřelců vniklých do úlu, které vzhledem k jejich rozměrům nebo váze nemohou ze svého domova odstranit a jsou pro ně mikrobiologickým ohrožením. V lidovém léčitelství je propolis znám již od starověku. V posledních desetiletích je významnou surovinou farmaceutického a kosmetického průmyslu, kde je využíván v mnoha podobách, nejčastěji však jako propolisová tinktura nebo propolisová mast.

© Miloš Zástěra 2024, created by Dominik Fišer